Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Geschikte locatie voor Arctic survival

Van 12 t/m 19 februari heb ik samen met mijn vriendin een locatie in Zweden verkent die bedoeld is voor de aankomende Arctic survival. Ik heb opnieuw gekozen voor de provincie Dalarna in het heuvelachtige gebied rond Mora.

Al enige jaren kom ik in deze omgeving en ben ik erg bekend met de mogelijkheden die er zijn zoals het gebruik van boshutten en shelters en daarom ging ik weer graag terug naar dit prachtige gebied. De voorgaande winterprogramma's voerde ik uit in Venjan, maar dit jaar vond ik het tijd om een andere locatie te zoeken met als doel om een geheel andere beleving aan de deelnemers mee te geven.

De eerste dag brachten we door in Stockholm om divers materiaal aan te schaffen wat nodig is voor deze voorbereiding en de Arctic survival zelf. Vervolgens vertrokken we naar het binnenland waar ik diverse plekken wilde verkennen. Eén gebied had sterk mij voorkeur, maar aangezien dit aan een zeer afgelegen en ondergesneeuwde weg lag kon ik deze helaas niet bereiken. Het zou mij € 500,- kosten om hem sneeuwvrij te laten maken waardoor ik al snel besloten had om het tweede gebied te bezoeken. Gezien de te rijden afstand moest dit tot de volgende dag wachten.

Aangekomen op de tweede locatie was het meteen duidelijk dat dit een schitterende plek is om de Arctic survival uit te voeren. Na een paar korte onderzoekjes bleek ook dat al mijn programma onderdelen uitvoerbaar zijn. Wel is het zo dat er in tegenstelling tot de voorgaande jaren veel minder sneeuw is gevallen, maar dit zal niet een te grote invloed hebben op het programma.

Omdat we nu tijd over hadden zijn we nog verder naar de Noorse grens gereden om een bezoek te brengen aan het Zweedse Nationale Park Fulufjället waar de hoogste waterval van Zweden de Njupeskär is. Ditmaal niet om het vallende water te zien, maar de inmiddels indrukwekkende ijsmassa.

Op de dag dat we vertrokken uit Zweden kwam er een opmerkelijk survivalverhaal in het nieuws. Hieronder heb ik een aantal links toegevoegd waardoor er een goed beeld gegeven wordt van de situatie waarin de man zich verkeerde.

De Arctic survival heeft als doelstelling om u in dit jaargetijde overlevingstechnieken aan te leren waardoor u in staat bent uw overlevingskansen aanzienlijk te vergroten. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van het programma.