Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Extreme survival in het land van de Sami

Van 8 augustus t/m 5 september wordt er een Extreme survival in Noorwegen en Zweden gehouden en afgelopen week heb ik hiervoor de perfecte locatie gevonden! Op dit moment ziet het er naar uit dat alleen de tweede en derde week van deze survival door zullen gaan, maar dit mag de pret absoluut niet drukken in het land van de Sami!

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van noordelijk Scandinavië wat Lapland wordt genoemd. Traditioneel leven zij als nomaden die de kuddes rendieren achterna trekken die hen melk, vlees en huiden verschaffen. Vandaag de dag zijn er nog maar weinigen die zo leven en zelfs zij in dit bestaan gebruiken vaak luxe hulpmiddelen zoals sneeuwscooters en quads om de rendieren te hoeden.

Om een mooie locatie in Zweden te vinden waar ik vrij genoeg ben om een survival naar wens uit te voeren was dit voor mij relatief lastig. In een groot land met heel veel natuur als Zweden zou je zeggen dat je gemakkelijk een geschikte plek moet kunnen vinden, maar ik stel steeds erg hoge eisen aan de gebieden die ik uitzoek. Zweden kent vele mooie natuurgebieden en veel zijn uitgeroepen tot Nationale parken en natuureservaten waardoor het dan niet mogelijk is om hierin een activiteit als de Extreme survival uit te voeren omdat zij een beschermde status hebben. Zweden kent het zogenaamde Allemansrecht, maar dit wil niet zeggen dat je overal dood hout mag verzamelen en een vuurtje mag stoken. Ook dit land kent zijn regels en beperkingen. Toch wilde ik een plaats die niet onderdoet aan de prachtige en vaak oude beschermde natuurgebieden en met deze visie ging ik op pad.

Ik besloot om in Zweden naar een Sami dorp te gaan om te kijken wat daar voor mogelijkheden zijn. Onderweg zag ik heel veel bos, maar helaas zijn dit vaak productiebossen waardoor je niets anders ziet dan aangeplante grove dennen die inmiddels van gelijke hoogte en stamdikte zijn. Ik vroeg mij toen serieus af of ik hier wel de geschikte locatie zou vinden. Na onder andere een elandfarm en een huskyfarm tegen te zijn gekomen kwam ik in het zuidelijkste Sami dorp van Zweden aan. Na wat geïnformeerd te hebben bleek dat een stuk noordelijker meer Sami cultuur zit en kreeg ik adresgegevens mee die mij naar een Sami echtpaar zou leiden die een winkeltje hebben en daarnaast ook diverse activiteiten uitvoeren. In het winkeltje aangekomen was het volop genieten om de spullen te bekijken die zij verkochten. Vele artikelen die door hun of andere Sami's met de hand zijn gemaakt zoals messen, bekers en kommetjes stonden mooi gepresenteerd.

Inmiddels was ik al met de eigenaresse in contact gekomen die mij hartelijk ontving en ik kon mijn nieuwsgierigheid naar hun cultuur niet in bedwang houden. Enige jaren geleden heb ik boven de poolcirkel in Finland twee weken bij een Sami geleefd waar ik al veel wijzer was geworden over hun cultuur, maar veel vragen die ik heb probeer ik nog altijd graag beantwoordt te krijgen. Zodoende vroeg ik erop los en was zij zo vrij om daarop uitgebreid antwoord te geven.

Het programma van de Extreme survival staat al enige tijd op de agenda en diverse personen hebben zich hiervoor al definitief aangemeld. Toch kon ik het niet laten om te vragen of zij nog iets konden betekenen voor mijn programma en tot mij vreugde is dit mogelijk en zelfs op een manier waarmee de Extreme survival op een grandioze manier wordt afgesloten! Helaas zit hier wel een prijskaartje aan verbonden wat ik niet naar de klant heb doorberekend, maar wanneer de tweede en derde week vol komen te zitten, heb ik besloten dit doorgang te geven.

Met nieuwe inspiratie en energie trok ik erop uit om naar de geschikte locatie op zoek te gaan. Helaas konden diverse Sami's mij niet vertellen waar een oud of oorspronkelijk bos lag waar ik vrij mijn gang kon gaan en na nieuw kaart materiaal te hebben gekocht had ik 's avonds wat te doen. Met mijn camper op een bergpas naast een oude Sami hut verdiepte ik mij in de kaart en zodoende dus ook in de omgeving. Uiteindelijk vond ik twee plekken die ik graag wilde bezichtigen.

De volgende dag bleek de eerste plek niet te zijn zoals ik had gehoopt, maar de tweede gaf mij goede hoop. Na een halve dag te hebben rondgestruind door een moeras en de omliggende gemengde bossen met uitzicht op diverse kleine meren en hoge bergtoppen was ik laaiend enthousiast over deze locatie!! Net zoals in België zijn er hier bevers en is er een kleine waterval van 4 meter hoogte aanwezig. Vele sporen van wild vond ik zoals die van elanden, rendieren en marters en leken de meren vol te zitten met vis! Ook staan er oude bomen en voor dit gebied ook veel verschillende soorten! Er is nu wel één ding verandert, namelijk het programma zal plaatsvinden in Noorwegen en Zweden in plaats van alleen Zweden, maar het lijkt mij dat de deelnemers daar geen bezwaar tegen hebben gezien de prachtige locatie en omdat het geen extra reisuren of kosten betekend.

De informatieavond waarbij alle deelnemers met eventueel aanhang en andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd zal op vrijdagavond 20 juli in Beekbergen worden gehouden. Dan wordt er een presentatie over de locatie gehouden en wordt advies gegeven over de materialen die gebruikt mogen of zelfs moeten worden. De Extreme survival zal in het teken staan van leren overleven in dit gebied en de Sami is hier natuurlijk Heer en Meester in!