Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare planten in Oostvoorne

Op een mooie herfstdag nam ik een groep van 11 personen mee voor een eetbare plantencursus in de duinen van Oostvoorne. Een gebied dat bekend staat als het meest unieke duingebied van Noordwest Europa. Tevens komen hier de meeste Nederlandse wilde planten voor.

Ik had tijdens deze cursus beloofd om minimaal 50 eetbare planten te behandelen. Een aantal waarvan ik zeker wist dat dit haalbaar zou zijn in een tijdsbestek van 6 uur. Toch verken ik de route altijd voor bij een programma als deze zodat ik de groeiplaatsen en diverse soorten feilloos weet te vinden en niet voor verrassingen kom te staan. Na een korte kennismaking deelde ik loepjes uit zodat tijdens deze theoretische dag ook nog een beetje praktisch gewerkt kon worden. Ook was deze cursus gecombineerd met een wandeling van een kleine 7 kilometer. We pauzeerden naast het bezoekerscentrum Tenellaplas waar deelnemers zich nog meer konden verdiepen in dit gebied.

Gezien het jaargetijde waren er vele bosvruchten en diverse noten te vinden en uiteraard liepen we daar niet aan voorbij. Uiteindelijk zijn er 58 eetbare planten behandeld en een aantal giftige soorten zoals Kardinaalsmuts en de Reuzenbereklauw waarvoor we een stukje om moesten lopen. We eindigden bij een zeer groen en milieubewust Restaurant aan Zee. Daar kon nog wat gedronken worden, genieten van het uitzicht of lezen hoe hun restaurant draait op een zo schoon mogelijke manier.

Volgend jaar heb ik als doelstelling om 3 eetbare planten cursussen te geven waarbij tijdens elke cursus 50 verschillende eetbare soorten worden behandeld. In totaal leert men dan 150 eetbare planten kennen van de ongeveer 450 die er in Noordwest Europa aanwezig zijn. De cursussen zien er dan als volgt uit:

  1. De eetbare voorjaarsplanten
  2. De eetbare zomerplanten
  3. De eetbare najaarsplanten (op deze dag wordt er ook ruim aandacht besteed aan de bosvruchten en noten die er zijn)

Mocht je ook geïnteresseerd zijn in een dergelijke cursus; houdt dan onze pagina voeding in de gaten voor data en informatie.