Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eetbare voorjaarsplanten in Oostvoorne

Jaarlijks organiseer ik drie eetbare planten cursussen die allen in een dag worden uitgevoerd. Eén in het voorjaar, één in de zomer en één in het najaar. Zo bied ik de mogelijkheid om in totaal ruim 150 eetbare planten te leren kennen. Dat is ongeveer één derde van alle eetbare soorten die in Nederland zijn! Wildplukken doen we op deze dagen niet. De reden daarvan is dat er dan minder planten behandeld kunnen worden. Op 11 april werd de eerste cursus van deze reeks georganiseerd.

We verzamelden ons op de afgesproken parkeerplaats in Oostvoorne, maar de dag ervoor was ik tijdens de voorverkenning erachter gekomen dat deze locatie niet meer ideaal was. Door het maaien waren veel planten verdwenen of hadden daardoor hun oorspronkelijke groeivorm niet meer. Noodgedwongen moest ik dus uitwijken naar een ander plekje in dit duingebied. Toch wilde ik hier nog een drietal plantjes laten zien die daar niet stonden.

Na Witte winterpostelein en twee andere te hebben behandeld, stapten we in de auto en reden naar de plek waar wel genoeg planten te zien waren. Uiteindelijk zijn op deze zonnige dag 41 planten ter sprake gekomen. Van Kleine veldkers tot Ruwe berk en van Zevenblad to Zoete kers. Van al deze planten heb ik verteld van welke delen je jezelf kunt voeden, want het betekent niet automatisch dat als een plant eetbaar is dat dan allés te eten is. Het kan namelijk zo zijn dat bv alleen de wortel als voedsel kan dienen pas wanneer deze verhit is! Dit soort wetenswaardigheden werden dus ook uitvoerig besproken.

De volgende dagcursussen die dit jaar worden uitgevoerd zijn op vrijdag 11 juli eetbare planten nr 2 en op zaterdag 20 september eetbare planten nr 3. Tussen deze dagen zit er geen overlap betreft de te behandelen planten. U leert dus elke cursus andere planten kennen.