Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Eerste bushcraft basiscursus in 2010

Het heeft even geduurd, maar op 16 april 2010 was het dan zover. Na een lange en koude winter de eerste bushcraft basiscursus van het seizoen 2010 in de Belgische Ardennen! En wat voor één! Het weer was perfect en met zeer gezellige en geïnteresseerde mensen.

Op vrijdagavond rond 20.00 uur kwamen de deelnemers één voor één binnengedruppeld. Ik stuurde de mensen alvast door naar de bivaklocatie zodat zij zich konden settelen. Ikzelf wachtte op de laatste persoon om te ontvangen en rond 20.45 uur waren we compleet. De groep was 9 man sterk en met mij erbij stond de teller op 10. Na een kenningsmakingsronde bij een knus kampvuur liep de avond langzaam ten einde en doken we bijtijds onze slaapzakken in die we tot aan de nek moesten dichtritsen.

De doelstelling van de bushcraft basiscursus is om de deelnemers een goed inzicht te geven wat bushcraft precies inhoud. Bushcraft is een ruim begrip waar vele onderwerpen onder valt. Hieruit is een selectie gemaakt die naar mijn inzicht een sterke basis geeft en waardoor u de volgende keer zelfstandig een gebied in kan gaan en weet hoe u comfortabel, verantwoord en veilig kunt bivakkeren. U leert hoe u aan water kan komen en hoe dit te filteren en te zuiveren, maar ook hoe u enkele eetbare planten kan gebruiken zodat u een (di)vers dieet met vitaminen binnen kan krijgen. Daarnaast krijgt u ook inzicht in vele andere onderwerpen zoals vuur maken met een firesteel en met de vuurboog, weerkunde in het veld, natuurlijke oriëntatie en tracking. Meer programma onderdelen en informatie kunt u vinden door op deze link te klikken.

Automatisch worden ook vele andere onderwerpen besproken tijdens de maaltijden de avond uurtjes. In deze groep had nog niemand ervaring met een tarp, ook wel basha genoemd, en hoewel het niet in het programma aan bod kwam, werd hier toch aandacht aan besteed met de daar bijbehorende (slip)knopen.

De eerst volgende bushcraft basiscursus vindt plaats van 11 t/m 13 juni 2010 en er zijn nog plaatsen vrij! Ook is het mogelijk om een basiscursus in een volledige week te volgen waardoor we nog uitgebreider op de materie in kunnen gaan, meer onderwerpen kunnen behandelen en doordat u meerdere dagen achtereenvolgend aanwezig bent in het bos, zal u meer ingesteld zijn op de natuur en dit alles bij elkaar maakt het veel leerzamer!