Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

De waanzinnige bushcraftweek in Schotland

Van 31 juli t/m 7 augustus stond een bushcraftweek in Schotland op het programma dat in het teken stond van het leven aan de kust. Per dag werd slechts een halve dag cursus gegeven waarna de rest van de tijd gevist kon worden. In dit prachtige gebied konden we alle kanten op. Een oorspronkelijk bos waar we paddenstoelen konden verzamelen en wild konden bekijken. Daaraan ligt een zoetwatermeer met een klein strandje waar onze hoofdbivak was gestationeerd. Uitzicht op een supermooie berg die ik graag een keer wil bewandelingen en aan de kust verre en mooie uitzichten op vele kliffen en de Atlantische Oceaan.

Mijn mening is dat als je met bushcraft bezig bent moet weten hoe je een vis op verschillende manieren kunt vangen. Dit programma had ik daarom zo uitgedacht dat daarop ook het accent lag. Maar liefst twee tot drie visuren per dag en de echte liefhebber kon natuurlijk ook de avonduurtjes meepakken. Mijn verwachting was dat er genoeg vis gevangen zou worden en dat was ook het geval. Meer dan honderd vissen hebben we uit de oceaan getrokken. Vele hebben we teruggegooid zoals ondermaatse vis en overbodige vis, want op een gegeven moment bleven we maar vis vangen. Een fuik bracht variatie uit de oceaan. Grote krabben waren een welkomstig maaltje.

Af en toe zagen we tijdens het vissen zeehonden die net als ons zich probeerde te voeden. Zeemeeuwen gaven aan wanneer er makreel op sprot aan het jagen was en zo konden we zien waar in de baai al het vis zat. Je kon er gewoon op wachten! Want wanneer de school met vis voorbij trok was het slechts een kwestie om je kunstaas erin te gooien, even wachten....en BEET! Een mooi schouwspel waarbij je alleen maar kunt voorstellen wat er onderwater gebeurd.

Naast het vangen van vis was mijn doelstelling ook om te laten zien wat je allemaal van de kust kunt eten. Mosselen, schaalhorens en vele slakken hadden een goede maaltijd kunnen vormen zij het niet dat er tijdens ons bezoek een alg ervoor heeft gezorgd dat zeevruchten niet eetbaar waren. Jammer, want het had een heerlijke verrijking van onze maaltijden kunnen zijn. Toch was er genoeg wat we nog wel konden eten. Denk hierbij aan verschillende zeewieren, maar ook vele paddenstoelen uit het bos. Cantharellen in overvloed met zo nu en dan een smaakvolle Berkenboleet.

Zelf vind ik deze week tot nu toe de mooiste van het seizoen. Ontspannen struinen aan de kust en door het bos op zoek naar voedsel. Kijken wat er leeft aan de vloedlijn. Op verschillende plaatsen staan vissen waarbij de oceaan zijn kracht laat zien door met woeste golven op de rotsen te beuken. De frisse lucht en verfrissende wind. Het fileren en de smaak van verse vis. Een avond barbequeen aan de oceaan met onze zelf gevangen vis waarbij de vissen gaarden op een vuurtje van drijfhout. Volgend jaar staat dit programma daarom weer op onze agenda!

Voor meer foto's van deze bushcraftweek surf je naar mijn Facebook-pagina en scrol je naar de datum 9 september 2013.