Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

De Matties4Ever survivaltocht

Door Rob van Matties4Ever werd ik telefonisch benaderd met de vraag of ik ergens in Noorwegen een survivaltocht kon uitzetten die zwaar en vermoeiend is en waarbij gevist kan worden. Natuurlijk Rob! Geen enkel probleem...

Voor dit project had ik mijn oog laten vallen op een gebied nabij het dorpje Valle in de provincie Aust-Agder. Ik besloot om in hoger gelegen terrein dit programma uit te voeren vanwege de trotseren koude, maar ook om het relatief schaarse voedsel. Ik verwachtte bessen, paddenstoelen en kikkers als voeding, maar het is altijd maar de vraag wat je wel en niet zult aantreffen. Forellen in de bergmeren zou het krachtvoer moeten zijn voor deze survivors, maar daarvoor moest wel actie ondernomen worden door te gaan vissen.

De groep telde 10 personen waarvan 2 begeleiders en 8 jongeren die in een leeftijdscategorie tussen de 13 en 23 jaar oud zaten. Iedereen, inclusief begeleiders, deden mee aan het programma. Dat hield in een zware tocht door de bergen van Noorwegen zonder eten en drinken uit de supermarkt waarbij geen gebruik van een slaapzak en -matje was toegestaan. Alleen een tarp, een mes, drinkfles, mesting, visgerei en de meegenomen kleding zat in hun rugzak.

Mijn opdracht was simpel. Laat deze jongeren zoveel mogelijk zelf doen. Natuurlijk gaf ik aanwijzingen hoe een goed onderkomen te maken en liet ik zien wat je wel of niet kunt eten, maar de doelstelling van Matties4Ever is om deze jongens en meisje te laten ervaren dat ze echt wel wat in huis hebben. Sommigen weten het alleen nog niet door omstandigheden. Zo heb ik vaak genoeg gehoord: "Maar dat kan ik niet" en uiteindelijk kunnen ze het toch. En ik weet dat het als puber absoluut geen makkelijke opgave is, ik onderstreep het maar even, om een survivaltocht als deze te volbrengen waar sommige volwassen mannen tijdens mijn cursussen opgeven! Toch heeft iedereen deze survivaltocht met succes afgerond. Met temperaturen rond en soms zelfs onder het vriespunt tijdens de nacht was het zwaar en vermoeiend. Velen hebben de kracht van water ervaren. Het bevat geen calorieën, maar wat een kracht krijg je ervan als je weer een aantal flinke slokken zuiver bergwater tot je neemt. Wat een geweldige prestatie hebben jullie geleverd!

Doordat ik veel filmpjes van deze survivaltocht heb gemaakt met als doel om daar een compilatiefilm van te maken zijn het aantal foto's dat ik heb gemaakt drastisch minder dan normaal. Daarom mis ik een aantal mooie momenten in deze fotoserie en vind ik zelf dat deze reeks geen zuiver beeld geeft van de beleving die er heerste. Een simpele handeling als het verzamelen van besjes en personen die aan het vissen zijn mis ik als fotomateriaal. Het compilatiefilmpje zal op een later tijdstip verschijnen en in een nieuwsbericht worden vermeld. Deze zal hopelijk een heel goed beeld geven van de Matties4Ever survivaltocht.

Meer foto's van deze survivaltocht zijn te zien op mijn Facebook-pagina.