Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Cursus kaart en kompas op de Veluwe

Drie personen hadden zich aangemeldt voor deze trektochtcursus en hoewel er als richtlijn staat dat er minimaal zes deelnemers moeten zijn om deze cursus door te laten gaan, had ik toch besloten deze cursus uit te voeren. Met alleen een paar regendruppels tijdens onze lunch was het droog en aangenaam weer.

Verleden jaar werden er alleen weekendcursussen kaart en kompas in België gehouden, maar dit jaar heb ik ervoor gekozen om deze cursus in een volle dag in Nederland aan te bieden. In dit tijdsbestek is het namelijk ook mogelijk om een goede basiskennis mee te geven en na bijna een ochtend theoretisch in een lokaal bezig te zijn geweest was het tijd om naar buiten te gaan en de topografische kaart en kompas te gebruiken waarvoor zij gemaakt zijn, namelijk oriënteren en navigeren is de outdoors!

Twee personen hadden vooraf aangegeven graag technieken te leren waarmee ze tijdens een tocht van de gebaande paden af kunnen lopen en dan alsnog hun weg vertrouwd kunnen vervolgen. Na de kaart te hebben bestudeerd en een aantal basistechnieken geleerd te hebben zoals de kaart en kompas op het noorden te leggen en het berekenen van het azimut zowel op de kaart als in het veld was het tijd om een kleine wandeling te maken. Tot nu toe waren er nog vraagtekens over het nut van de tot zover aangeleerde technieken, maar al snel kregen de deelnemers tijdens de wandeling door waarom het zo belangrijk is juist die technieken te beheersen. Het wandelpad dat wij gekozen hadden hield ineens op en vanaf dat moment moesten we wel vertrouwen op de stafkaart en het kompas! Met het kompas berekenden we de koers die we gelopen zouden hebben als het pad nog aanwezig was en volgden die richting. En jawel...een tijdje later verscheen het pad alweer en konden we onze weg geplande route vervolgen. Dit lijkt misschien een onbelangrijke methode, maar er verdwalen regelmatig mensen omdat zij denken dat ze de juiste richting in te lopen aan de hand van alleen een kaart of gebaseerd op hun eigen intuïtie, maar het is een feit dat je zeer snel gedesoriënteerd raakt tijdens een wandeling in het bos. En ook dit hebben we ervaren tijdens deze korte wandeling in Hoenderloo.

Vanaf een ander punt berekenden we de looprichting naar een verderop gelegen kruising en om deze in een loodrechte lijn te bereiken moesten we dwars door het bos lopen. Deze doorsteek zou 500 meter duren en uiteindelijk kwamen we precies op de kruising uit! Alhoewel...een meter naast het middelpunt van de kruising om Pietje Precies te zijn, maar op een afstand van 500 meter is deze ene meter te verwaarlozen.

Volgende maand is er weer een kaart en kompas cursus en tot op heden zijn daar drie aanmeldingen voor. Bent u geïnteresseerd in deelname dan kunt zich via ons contactformulier opgeven en dan zullen wij u een goede basiskennis mèt ervaring meegeven!