Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraftdag brandweer Leeuwarden

Een aantal personen die werkzaam zijn voor de brandweer Leeuwarden kwamen met aanhang voor een gezellige en leerzame dag naar Austerlitz voor één van hun jaarlijkse uitjes. Op het laatste moment moesten we uitwijken naar een andere locatie en ons dank gaat uit naar de medewerkers van de scouting kampeerterrein van Austerlitz voor hun gastvrijheid.

Zondagochtend arriveerden twee rode personenbusjes van de brandweer met daarin een gezellige groep mensen. Na een rit van twee uur hadden de personen in kwestie wel behoefte in een kop koffie. Dat kan! Maar moest er wel eerst hout worden gesprokkeld. Na het terrein afgelopen te zijn hadden we een mooie voorraad die tevens gebruikt kon worden voor de activiteiten vuur maken met een firesteel en met de vuurboog. In eerste instantie had ik een beetje mijn vraagtekens bij deze groep van de brandweer die een programma heeft geboekt met fikkie stoken, maar gelukkig hielden ze de vuurtjes laag (op twee dames na die verontrustend graag het vuur bleven voeden) en zagen ze dit niet als een training. 

De organisator had heerlijke broodjes gemaakt en na de lunch vertrokken we van onze bivak om het programma in het bos te vervolgen. Voeding uit de natuur was het eerst onderdeel dat werd behandeld gevolgd door een uitleg over waar je water kunt vinden en hoe je het, mits het nodig is, kunt filteren en zuiveren. Als laatste bouwden we gezamenlijk een klassieke shelter van takken en bladeren. Tijdens deze wandeling kon ik het niet laten om bij bijzondere fenomenen te stoppen zoals een oude nog staande stam van een beuk vol met tondelzwammen.

Op een kort regenbuitje na was het een prachtige dag en lijkt het voorjaar nu echt te beginnen. Voor deze bushcraftcursus kunt u zich ook indidueel inschrijven. Kijk op onze agenda om de diverse data te vinden.