Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Bushcraft basiscursus voor een grote groep

Een cursus die bedoeld is om de basisvaardigheden van het bushcraften aan te leren. U zult kennis verkrijgen over het verzamelen van water in de natuur, hoe een tijdelijk onderkomen van natuurlijke materialen gemaakt moet worden, een uurtje over voeding uit de natuur en, onmisbaar, het maken van vuur.

Zaterdag was deze dag gepland en rond 9.45 uur ging het programma van start. Water was het eerste onderdeel dat we behandelden. Hier geen rivier of meer te bekennen, maar altijd wel een waterplas. Is dit drinkbaar? Hier gaf ik uitgebreid antwoord op met als doelstelling om iedereen die aanwezig was voor altijd de kennis om aan drinkbaar water te komen mee te geven.

Vervolgens liepen we een stukje het bos in om daar een natuurlijk onderkomen te maken. De groep telde op dit moment 13 personen en de hut die ik voor ogen had werd wel heel snel gemaakt. Om niet in tijdnood te komen, besloot ik om er een luifel aan te laten maken. Niet veel later was ook dit voor elkaar en het resultaat was een zeer ruim noodonderkomen waar twee personen in konden liggen.

Na het onderdeel knopen en de lunch vertrokken we voor een korte wandeling en werd voeding uit de natuur behandeld. Met dit onderwerp kan gemakkelijk een hele dag gevuld worden en zeker in dit jaargetijde waar ook noten en paddenstoelen een belangrijk dieet kunnen vormen. De dag werd afgesloten met het maken van vuur waarbij twee technieken aan bod kwamen, namelijk met een firesteel en houtwrijving, de vuurboog.