Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Arctic bushcraftweek in Zweden een succes

Eindelijk was het dan zover. De Arctic bushcraftweek die in Zweden van start ging en dat op de plek waar de eerste bushcraftcursussen door Outback werden gehouden, namelijk in Venjan.

We konden het niet beter treffen. Het was namelijk de koudste winter ooit met de meeste sneeuw ooit! De reis naar de locatie toe verliep hierdoor niet zonder oponthoud, maar dit was al in de planning meegenomen. Mooi om weer eens te beseffen dat de natuur het toch nog voor het zeggen heeft. 

De meest gestelde vragen voor deze week waren; is het niet te koud? Is er voldoende daglicht? De laagste temperaturen die we tijdens ons verblijf konden verwachten was minus 30 graden. Dat lijkt natuurlijk erg koud, maar het is een heel andere kou dan wij in Nederland gewend zijn. De lucht is namelijk erg droog, terwijl wij in Nederland vooral te maken hebben met vochtige koude. Het voelt dus helemaal niet zo koud aan! Nu is het zo, dat de wind de gevoelstemperatuur flink omlaag kan brengen, maar in deze streken staat er veel minder wind dan in gebieden die meer naar de evenaar liggen. Daarnaast bevonden we ons constant in de buurt van onze warme, comfortabele trekkershut en grote hut waar we o.a. onze maaltijden nuttigden. Hierdoor waren we nooit tot op het bot verkleumd tijdens de koudste winter ooit in Zweden! Rond 6.30 uur komt de zon op en rond 18.00 uur treed de schemering in. We hebben dus in deze tijd van het jaar net zoveel licht als in Nederland. 

Een bijzondere bijkomstigheid van deze week was de aanwezigheid van tientallen herten die dagelijks over het dichtgevroren meer trokken. Sterker nog; tot onze vreugde hebben we meer herten dan mensen en auto's tezamen gezien! Een andere bijzondere ervaring was de overnachting in de sneeuwhut. Dit is een zeer aangename manier van overnachten wanneer je gaat winterkamperen. Sneeuw isoleert namelijk erg goed en daardoor zal het te allen tijde warmer zijn dan in een tent! Tijdens het uitgraven van de ruimte, liep de temperatuur binnen al snel boven het vriespunt op! Er hing een thermometer om de temperatuur nauwkeurig in de gaten te houden. Toen we dezelfde nacht erin gingen slapen, was het om 23.30 uur -12 buiten en -7 binnen de sneeuwhut. De volgende ochtend verlieten we om 8.30 uur onze hut bij een temperatuur van, nog steeds, -7, maar tot onze verbazing was het buiten -30,3! En dat terwijl we de 'deur' open hadden laten staan!

Dit is slechts een kleine greep van de activiteiten die verricht zijn. We kunnen terug kijken op een geslaagde week en volgend jaar organiseert Outback weer een winter bushcraft in Zweden, maar dan een 2-weekse! De volgende activiteiten worden toegevoegd: een hondensledetocht, twee nachten in een Zweedse boshut, een eiland overnachting in een tipitent, twee vrije dagen worden ingelast en de laatste dag een bezoek aan Stockholm waarbij u bv het historisch museum kunt bezoeken.