Onmisbaar tijdens bushcraft en survival is vuur. Dit is te gebruiken voor het bereiden van voedsel, maar het geeft ook de noodzakelijke warmte, kan in geval van nood als noodsignaal worden gebruikt en is tevens goed voor het moreel. Deze dag leerde ik een aantal cursisten de basisbeginselen van vuur maken met daarbij een aantal primitieve technieken.
Deze cursusdag stond al eerder gepland, maar wegens langdurige droogte was het niet mogelijk om de geplande vuurdag uit te voeren. Code oranje was namelijk van kracht wat inhield dat een vuurtje maken in het bos verboden was. Daardoor werd de dag verplaatst naar afgelopen zaterdag. Helaas konden hierdoor twee reeds aangemelde personen niet aanwezig zijn. Hen werd netjes hun geld teruggestort.
Met acht personen begonnen we aan deze dag. Een aantal stortbuien hadden ervoor gezorgd dat de natuur nu nat was. De deelnemers stonden dus voor een uitdaging; vuur maken met nat materiaal....maar is dat wel zo? Deels wel, want het voelt nat aan, maar het was echter wel erg oppervlakkige nattigheid. Met een beetje droge wind zal namelijk het natuurbrandgevaar weer snel toenemen. Het bos was niet doordrenkt van vocht.
Tijdens een korte wandeling liet ik deze leergierige cursisten de routine zien voor het maken van een kampvuur. Dat begon met het verzamelen van tondelmateriaal wat licht ontvlambaar materiaal betekend. Verschillende materialen kunnen hiervoor gebruikt worden en een ieder zorgde voor drie stukken tondel. Dit materiaal zorgt voor het eerste vlammetje, maar vervolgens is het noodzakelijk dat dit wordt gevoed met brandstof....ofterwijl hout. Dat brandhout moet droog zijn waardoor het makkelijk brandt. Na deze theorie te hebben uitgelegd en het praktisch te laten zien zorgde een ieder ook voor zijn eigen bundels hout.
Terug bij onze kampvuurplaats demonstreerde ik tijdens de lunch hoe je een vuurboog moet maken. Dit stond niet op het programma, maar tijdens mijn voorbereidingen voor deze dag vond ik het een grote meerwaarde hebben om deze magische techniek te laten zien. Zo kon ik deze aankomende vuurmakers bewijzen dat vuur maken door middel van houtwrijving met hout wat net nog in de natuur lag mogelijk is. Binnen een half uur was de vuurboog klaar en had ik ook vuur gemaakt met mijn nieuwe setje met als resultaat dat dit kunstje erg makkelijk leek en meer dan de helft van de cursisten zelf ook een vuurboogsetje ging maken. Ik had het laatste niet verwacht, maar erg leuk om dit enthousiasme te zien! Iedereen lukte het uiteindelijk om een vuurboog te maken, maar op een enkel kooltje na, was er helaas geen vuur meegemaakt. Met wat hulp waren uiteindelijk twee personen succelvol met de vuurboog.
Tijdens mijn instructie heb ik de volgende technieken uitgelegd en/of voorgedaan:
Diverse tondelmaterialen werden hierbij gebruikt. Niet alleen met het reeds verzamelde materiaal uit het bos, maar ook met tondel wat ik op voorraad had zoals verkoold katoen, tonderzwam en gedroogd bast van een es. De hele middag heeft een ieder uiteenlopende technieken uitgeprobeerd en zo ervaren dat vuur maken een warm kunstje is!