Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Heidebrand op de Hoge Venen

Na de afgelopen bushcraftweekend ben ik wederom op zoek gegaan naar nieuwe locaties waar ik diverse activiteiten kan uitvoeren. Aangezien ik bij de Hoge Venen was, besloot ik dit hele gebied uit te kammen. Mede door Kornel, een assistent instructeur, had ik een paar locaties waar ik langs kon gaan.

De Hoge Venen is een natuurreservaat dat op een hoogvlakte ligt en waar, de naam zegt het al, hoogveen door de natuur gevormd wordt. Ik ben mij ervan bewust dat dit een zeer kwetsbaar natuurgebied is en bij droogte erg gevoelig is voor een natuurbrand. Een locatie voor mijn activiteiten in dit prachtige gebied zal daarom niet mogelijk zijn. Mijn hoop is eerder gevestigd op een locatie aan de rand van dit reservaat.

Nadat ik één locatie had bezocht en op zoek was naar de tweede waarvoor ik de Hoge Venen over moest rijden, zag ik bij elke ingang van het gebied een driehoekige rode vlag in een matig windje wapperen. Ik had het vermoeden dat het op brandgevaar duidde en toen ik ook een informatiebord erbij zag, stopte ik om het even te checken. Bleek dat ik deels gelijk had, want behalve groot gevaar op een natuurbrand betekent het ook dat het betreden van het gebied streng verboden is.

Het verbaasde mij niet omdat het al een lange tijd erg droog is en tot mijn schrik zag ik ineens in de verte een rookmassa achter een aantal bomen. Nieuwsgierig als ik was reed ik naar hogergelegen terrein dat mij goed uitzicht zou geven op de vermoedelijke brand. Ik was niet de enige die met camera in de aanslag dit natuurverschijnsel wilde fotograferen. Vier brandweerwagens waren inmiddels in het gebied en zijn voorkwamen dat het vuur zich verder uitbreidde. Zo werd het vuur in toom gehouden en twee blusvliegtuigen vlogen op en af om het vuur door vele liters water dat verderop uit Lac de la Gileppe werd gehaald, te blussen.

's Avonds las ik op internet dat dit slechts een oefening was. Er werd onderzocht of de twee Franse blusvliegtuigen effectief konden worden ingezet bij een dergelijke brand. In 2011 werd op de Hoge Venen 1600 hectare natuurgebied in de as gelegd en sindsdien proberen de autoriteiten er beter op voorbereid te zijn.

Dit vuur is dus aangestoken, maar wees uzelf ervan bewust dat u niet altijd een vuurtje kunt stoken! Zeker niet bij droogte. Het hoeft ook niet zo te zijn dat een vuur met het blote oog te zien is, want met een kampvuur is het ook mogelijk om ondergronds brand te veroorzaken. Wortels van planten en bomen kunnen gaan gloeien en, soms wel honderden meters tot kilometers verderop en jaren later, een brand veroorzaken! Neem uw verantwoording en weet wanneer en waar u een vuurtje gaat stoken. Ook in landen waar wildkamperen en vuur maken is toegestaan!

Wat kan behalve vuur en gloeiend materiaal zoals een sigaret nog meer een brand veroorzaken?

  1. blikseminslag
  2. door lenswerking zoals blik of een glazen fles waar de zon op schijnt
  3. vonkenregens veroorzaakt door wrijving van metaal zoals een trein die een noodstop maakt
  4. hete delen van bv een kettingzaag
  5. zelfs compressie van lucht dat niet kan ontsnappen kan iets laten gloeien!

Een natuurbrand is echter ook een natuurlijk proces wat zorgt voor een natuurlijk evenwicht en ook voordelen kan opleveren. De bodem wordt gevoed door het as, het gebied komt open te liggen waardoor het beter begaanbaar is wat andere flora en fauna de kans geeft te bestaan. Sommige zaden kunnen pas tot rijping komen wanneer deze is aangetast door een brand! Laat dit alles geen excuus zijn om onverantwoord met vuur om te gaan!