Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

De survival van Ruud Feltkamp

Acteur en DJ Ruud Feltkamp, oa bekend van Goede Tijden Slechte Tijden, deed verleden jaar mee aan Expeditie Robinson. Daar onderging hij samen met andere BN-ers en BB-ers (bekende Belgen) een survival op een onbewoond eiland in Maleisië. Hoe lang hij dit zou volhouden was afhankelijk van zijn eigen fysieke en mentale gesteldheid, maar ook van de groep zelf, want door een Eilandraad konden er personen worden weggestemd. Voor deze survival had Ruud zich deels bij mij voorbereid en na afloop was ik zeer nieuwsgierig naar zijn beleving!

Een paar maanden geleden hadden we met elkaar afgesproken. Een lijst met vragen had ik thuis uitgedacht, maar we zaten nog maar net aan tafel en Ruud begon al enthousiast over zijn ervaring te vertellen. Mijn vragen werden op die manier als automatisch beantwoord. Lees hieronder hoe Ruud zijn survival bij Expeditie Robinson beleefd heeft!

 

Welke voorbereidingen had je getroffen?

Ik heb mij voorbereid door veel boeken te lezen, diverse survivalprogramma's te kijken en korte cursus bij jou te volgen.

 

Hoe kwam je aan drinkwater?

Dit kregen we van de organisatie waardoor we ons hierover geen zorgen hoefden te maken.

 

Welk voedsel hadden jullie tot beschikking?

Olie, rijst en meel was onze voedselvoorraad dat we aan het begin van de expeditie geleverd kregen. Dit was meteen voor de hele survival bedoeld. Het was een sobere voorraad waardoor we meteen moesten rantsoeneren. Ons natuurlijk voedsel bestond uit kokosnoten, vruchten, slakken, kokkels en krabben. Van de vele muntblaadjes maakten we thee en de kokosmelk kookten we in tot stroop wat we vervolgens als suiker gebruikten.

 

Hoe kwam je aan de kennis betreft het natuurlijke voedsel?

Een lokaal persoon die door de organisatie was ingehuurd kon ons deze informatie geven.

 

Hoe verliep het vissen?

Op het eerste eiland hebben we gevist en op de tweede niet. Het is niemand gelukt om maar één vis te vangen waardoor we ons afvroegen of er wel eigenlijk vis zat.

 

Heb je kunnen jagen?

Een aantal keer zijn we erop uit gegaan om het eiland te verkennen en naar voedsel te zoeken, maar we hebben niet actief gejaagd. We foerageerden voornamelijk over het strand, mangrove en tussen de rotsen. Wel hebben we visfuiken gemaakt van plastic flessen en helaas zonder succes geplaatst. Ook hebben we meerdere keren vallen voor krabben uitgezet door ze middels een geleider in een pan te laten lopen wat wel succesvol was. Dan plaatsten we een stok op de krab en deden een touwtje om zijn schaar zodat we ze makkelijk mee konden nemen.

 

Kan je mij iets vertellen over hoe jullie het eten bereidden?

We hadden een wok tot onze beschikking en daarmee maakten we onze gerechten klaar. We deden dit boven het kampvuur. Het eiland had genoeg brandhout tot zijn beschikking.

 

Zijn er primitieve vaardigheden aan bod gekomen?

Behalve dat we suiker probeerden te maken van kokosmelk en onderkomens van onze poncho's zijn er niet echt primitieve technieken bedacht en uitgevoerd.

 

Hoe zat het met de hygiëne?

We hadden geen zeep of shampoo waarmee we ons konden wassen. We waren hiervan echt afhankelijk van de organisatie. Bij winst hadden sommige gelukkigen de kans om zich eens lekker te wassen. Ons toilet was een rotsig gedeelte op het strand. Daar deden we onze behoefte en de oceaan zorgde ervoor dat er gespoeld werd. Het aanzicht was niet echt fris en je moest goed oppassen waar je je voeten plaatste.

 

Hoe was het overnachten?

Ik heb de gehele expeditie goed geslapen! Dat in tegenstelling tot anderen waarvan sommige maar niet tot een goede nachtrust kwamen. Ook had ik zeer heldere dromen. Ik hoefde alleen mijn ogen maar dicht te doen en er speelden hele scenario's voor mijn ogen af.

 

Had je bescherming tegen de omgeving?

Zonnebrand was onmisbaar evenals een klamboe die ons bescherming gaf tegen insecten.  Uiteraard waren we gevaccineerd tegen Hepatites, Malaria en Japanse encefalitis. Het zoute water op ons lichaam spoelden we af en toe af met ons drinkwater.

 

Wat was het zwaarste tijdens je Expeditie?

De spellen die ik en mijn team vijf keer achter elkaar verloren waardoor we in de mangrove moesten blijven en wederom geen luxe hadden. Daarnaast kon hij zich heel goed voorstellen dat een storm tijdens de nacht een ware beproeving zou zijn geweest. Noodweer heb ik wel beleefd, maar niet heel heftig waardoor ik toch goed kon slapen.

 

Wat was het leukste/mooiste aan de Expeditie?

De tijd dat ik met de groep rond het kampvuur zat. Je krijgt zo'n band met elkaar dat je het gevoel hebt dat je iemand na een week al jaren kent! Het is zo intens dat je zelfs zeer persoonlijke dingen met elkaar deelt.

 

Wat was je grootste les?

Doordat ik zoveel tijd had om na te denken, heb ik veel inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan waarmee ik nu aan de slag ben. Daardoor ben ik mezelf bewust geworden dat het goed is om eens in de zoveel tijd tot rust te komen om zo mijn hoofd goed te legen zodat ik goede keuzes kan maken.

 

Hoe kijk je erop terug?

Een geniale ervaring! Ik zou het zo weer doen!

 

Wat zou je de volgende keer anders doen?

Het spel beter spelen en de survival beter voorbereiden. Je kunt zoveel informatie uit boeken en van televisie halen, maar door het te doen is nog steeds de beste voorbereiding!

 

Welke vijf items zou je de volgende keer zeker meenemen?

  1. een manchete
  2. een firesteel
  3. een zonnebril (tijdens de Expeditie had hij deze niet bij zich waar hij erg van baalde!)
  4. goede kleding en schoeisel
  5. een survivalexpert

 

Heb je na de survival nog ergens last van gehad?

Eenmaal terug in Nederland leed ik aan concentratie- en geheugenverlies. Waarschijnlijk kwam dit door het voedseltekort, maar ook een vreemde omgeving, stress en overbelasting van de hersenen kon dit veroorzaakt hebben. Het is vanzelf overgegaan. Ook had ik naderhand gigantische eetaanvallen.

 

Eén van zijn laatste woorden komen mij zo bekend voor: "Had ik mezelf maar beter voorbereid..." Het is bekend dat mensen in een survivalsituatie ook tot deze conclusie komen. En zo zie je maar; voorbereiding is alles!

Ruud deed maar liefst 21 dagen mee aan Expeditie Robinson! Verloor 10 kg aan lichaamsgewicht en wat hem betreft had het langer mogen duren. Echter besloot het merendeels van de groep hem tijdens de Eilandraad weg te stemmen. Maar wat een geweldige prestatie heeft hij geleverd! Vele begin twintigers die deelnemen aan een survival komen thuis van een koude kermis, maar Ruud zou het avontuur zo weer aangaan!

Gefeliciteerd Ruud!