Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Sneeuwgebieden

Op dit punt aangekomen ben je er klaar voor om de wildernis alleen te betreden behalve in sneeuwgebieden. Als wildernisgids moet je echter weten hoe dit is en daarom is het tijd om de winterse woestenij te bezoeken. We doen dit in het grensgebied van Noorwegen en Zweden. Zeven dagen lang verblijven we in een witte wildernis waar gemiddelde temperaturen heersen van overdag ongeveer minus 6 graden Celsius en 's nachts rond -15. Uiteraard kan het iets warmer of flink kouder zijn. Warm blijven is prioriteit nummer 1. Feit is dat we hierop goed zijn voorbereid. Een kampvuur helpt ons en daarnaast staat een kleine groepstent met een kacheltje. Deze kan worden gebruikt als iemand dat echt nodig heeft.

Activiteiten in de sneeuw brengt een hele andere manier van voorbereiding met zich mee. Met één en dezelfde bepakte rugzak kan je vaak de lente, zomer en herfst doorkomen, maar 's winters lukt dat helaas niet. Zeker niet als het flink vriest. Je bent dan genoodzaakt om een grotere rugzak mee te nemen met daarin warmere kleren, een warmere slaapzak en -mat, meer voedsel en wellicht een andere tent. Gevoerd schoeisel en sneeuwraketten of tourski's met skistokken behoren ook ineens tot je uitrusting. Een pulka kan ook een optie zijn waardoor je je bepakking makkelijker kunt vervoeren. We verblijven de hele periode in ons basiskamp, maar zullen wel dagwandelingen gaan maken. Grote afstanden wandelen doen we uitsluitend met sneeuwrakketen onder onze voeten, want anders is het niet te doen en zakken we te ver weg in de (diepe) sneeuw. Het terrein waarin wij dat doen is voornamelijk vlak tot heuvelachtig waardoor we niet te maken kunnen krijgen met lawinegevaar.

Dit programma kan lijden onder extreem koude. In dat geval zullen we onze planning zo goed als mogelijk aanpassen en kan het helaas voorkomen dat één of meerdere programmaonderdelen niet worden uitgevoerd. We bekijken ter plaatse welke activiteit op welke dag het best uitgevoerd kan worden. Een beschrijving met tijdsplanning van het weekprogramma maken we uiteraard wel, maar de ervaring is dat deze door het weer en de temperatuur niet altijd kan worden nageleefd.

Opleidingsinhoud

* wanneer je geen complete winteruitrusting hebt en je wilt hiervoor niet veel geld uitgeven dan is het mogelijk om uitrusting en kleding bij een extern bedrijf te huren of relatief goedkoop bij een legerdump te kopen waardoor kosten worden bespaard. Vervolgens merk je dat je rugzak aanzienlijk zwaarder is dan je tot nu toe gewend bent. Op eigen kosten is het mogelijk om ter plaatse een pulka (een slede waarin materialen kunnen worden vervoerd) te huren zodat je je rugzak niet hoeft te sjouwen, maar te trekken. Eén pulka kan je ook met anderen huren zodat een ieder de zwaarste materialen erin kan leggen waardoor elke rugzak lichter wordt. Vervolgens loopt een ieder voor een bepaalde tijd met de pulka. Op de onderste foto kan je zien wat een pulka is.