Dit wildbuffet is een echt feestelijk, smakelijk en uiteraard een leerzame afsluiter van het opleidingsjaar. We bereiden in de middag diverse hapjes, tapas en maaltijden waarin wild voedsel zit verwerkt en die wij als diner gaan nuttigen. Met wildbuffet bedoel ik zeker niet alleen de dierelijke eiwitten, maar al het voedsel dat je uit de natuur kunt nuttigen. In deze periode van het jaar laat de natuur veel voedsel achter en vooral ook ander voedsel dan dat wij - als je de jaaropleiding wildernisgids hebt gevolgd - in juni hadden gedaan. We sluiten dus af op een manier waarmee we als diverse keren dit jaar mee aan de gang waren gegaan; van wilde voeding uit de natuur een heerlijk gerecht maken. In de middag volgt nog één andere verrassingsopdracht, maar dat is niets anders dan een beetje papierwerk.
Natuurlijk voedsel heeft voor mij een grote meerwaarde als ik mij in de wildernis begeef. Als wilderniskenner vind ik het noodzakelijk kennis te hebben van wat je kunt eten uit de natuur. Met deze kennis hoef ik geen groentes van thuis mee te nemen, maar kan ik dit gewoon uit de vrije natuur verzamelen wat ook wel wildplukken wordt genoemd. Zeker ook vanuit survivaloogpunt gezien; het komt er altijd op neer of iemand genoeg voedsel kan verzamelen of vangen om te overleven. Het is zo - natuurlijk zeer afhankelijk van het klimaat - dat personen niet weten hoe met drinkwater, shelter of vuur moeten omgaan. Deze onderwerpen kan je jezelf wel snel eigen maken, maar kennis hebben van voedsel en hoe deze te bereiden is een zeer grote studie die jaren vergt om het onder de knie te krijgen. De ervaring is dat er vele culinaire hoogstandjes gemaakt zijn. Mocht je na deze vervolgopleiding nog meer interesse hebben in het opdoen van kennis dan is naar mijn mening kennis krijgen van wilde voeding dé stap om te maken.
Opleidingsinhoud