Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Planten determinatie

Voordat we het veld in duiken om diverse planten te bekijken en te verzamelen is het noodzaak om eerst te leren deze op naam te brengen; ook wel determineren genoemd. Er zijn natuurlijk diverse apps waarmee je een plant tegenwoordig goed op naam kunt brengen, maar op deze manier gaan wij niet te werk, want als een app het juist of onjuist heeft, wat heb je dan geleerd? Juist, dat de app wel of niet werkt, maar verder niet veel. Het gaat juist om het volledig observeren van een plant waarbij je zelf de determinatiekenmerken leert zien en aan de hand van een determineerboek zodoende ook de terminologie leert. Maak je niet afhankelijk van een apparaat, maar gebruik je eigen hersenen.

In een presentatieruimte beginnen we deze cursus. Met behulp van binoculairs en een powerpoint presentatie wordt je het determineren eigen gemaakt. Een goede basis waarop we het aankomende jaar verder kunnen bouwen. Diverse planten hebben we vooraf al verzameld zodat we deze letterlijk en figuurlijk onder de loep kunnen nemen. Mochten er in dit jaargetijde al aan aantal planten buiten aanwezig zijn die de moeite waard zijn om te determineren dan gaan we aan het einde van de middag ook nog even naar buiten. Wil je vooraf al weten hoe het met jouw kennis is betreft het op naam brengen van een plant? Neem dan bv het madeliefje. Kan jij deze op naam brengen als deze geen bloem heeft? Ofwel; tot in detail vertellen hoe deze plant in zijn geheel eruit ziet? Zo leer je dus pas écht een plant kennen. Wist je overigens dat ieder jaar weer mensen overlijden door het eten van planten en/of paddenstoelen omdat ze blindelings vertrouwen op het antwoord van een determinatieapp?

Opleidingsinhoud

Deze cursus is onderdeel van de jaaropleiding wilde voeding. Inschrijven voor losse trajecten is mogelijk, maar pas vanaf 26 februari 2024. Personen die zich willen inschrijven voor deze gehele opleiding hebben voorrang op personen die zich willen aanmelden voor losse dagen of weekenden. Als de opleiding van start is gegaan en er zijn nog plaatsen vrij dan is aanmelden mogelijk via de pagina planten determinatie. Zie daar ook voor meer informatie zoals datum en prijs.